Stellar Lumens interessant als altcoin?

20 januari 2018 Meer Cryptocurrencies

De Stellar Lumens hoor je in Nederlandse cryptokringen nauwelijks noemen. En toch is er veel hoop voor de Lumens als valuta. Stellar Lumens is een uitgebreid betaalprotocol voor grote bedrijven en heeft intussen banden met IBM, de grote computerfabrikant.

Het mooie van Stellar Lumens is dat ze direct gebouwd is op een ander populair protocol: Ripple. Sterker nog, Ripple en Stellar Lumens hebben dezelfde stichter: Jed McCaleb.

2004: Ripple

Al sinds 2004 doet Ripple haar best om een alternatief betaalprotocol aan te bieden. Het is de bedoeling dat grote banken van dit betaalprotocol gebruik kunnen maken met het doel transacties van over de hele wereld sneller te kunnen laten plaatsvinden, veiliger te kunnen laten zijn en zo goedkoop mogelijk te zijn.

Dat is gelukt in het Ripple Transaction Protocol.

Banken die gebruik maken van Ripple en zijn aangesloten zetten de valuta van het te versturen en ontvangen bedrag om in Ripple. Het protocol doet de rest.

Bijvoorbeeld: Jan Pieters uit Amersfoort wil Han Ko in Peking betalen. Hij maakt € 250 over via het betaalprotocol. De bank maakt het geld over in Ripple en in enkele seconden tijd wordt het verrekend naar Chinese yuan. Han Ko heeft het geld in minder dan 7 seconden op zijn rekening staan.

Dit soort transacties kunnen veelvuldig plaatsvinden, want Ripple kan tot wel 1.000 transacties per seconde doorvoeren.

2017: Stellar Lumens

Jed McCaleb was niet tevreden oer Ripple. Hij vond dat er overbodige fouten in bleven zitten en dacht dat de techniek nog aanzienlijk verbeterd kon worden. In het Ripple-team dacht men er anders over en Jed stapte op.

In 2017 lanceerde hij met veel succes Stellar Lumens. Gebouwd op het protocol van Ripple kan het echter veel meer. Het Stellar Lumens protocol is niet alleen veiliger, maar ook vele malen sneller (kan veel meer transacties per seconden uitvoeren) en vaak ook nog goedkoper. Je hoeft amper Lumens te betalen voor een transactie waardoor het bij verrekening op 0 cent uitkomt.

Ripple versus Stellar Lumens

In Nederland ligt vooralsnog de focus vooral op Ripple als betaalmiddel, terwijl Stellar Lumens al een verbetering is. Het is dus maar de vraag wat meer aan gaat slaan in 2018. In de strijd tussen Ripple en Stellar Lumens is het laatste woord duidelijk nog niet gesproken.

Het zou een nek-aan-nek race kunnen worden tussen beide valuta. Voor speculanten en handelaren in altcoins breken dus mooie tijden aan. Wie in beide munten investeert, zou zijn of haar vermogen dan ook zomaar kunnen zien groeien.