Dogecoin, de crypto van 1 miljard die begon als grap

Dogecoin, de crypto van 1 miljard die begon als grap

Posted on 19 januari 2018Posted in Meer Cryptocurrencies

Het is algemeen bekend dat de hele cryptocurrency wereld zowel over een groot aantal voor- als tegenstanders beschikt. De voorstanders zien het enorme potentieel dat de blockchain met zich meebrengt terwijl andere het net afdoen als één grote bubbel die elk ogenblik uit elkaar kan spatten. Vaak bestaat deze laatste doelgroep uit mensen die zo ver mogelijk uit de buurt blijven van cryptocurrencies, maar er zijn ook uitzonderingen. Eén van de bekendste uitzonderingen op deze regel is Dogecoin oprichter Jackson Palmer. Hij lanceerde in 2013 de ‘Dogecoin‘ als parodie op de Bitcoin. Wat Palmer wellicht nooit had durven vermoeden is dat de valuta amper vijf jaar later meer dan één miljard dollar waard zou zijn.

Kennismaking met de Dogecoin

De Dogecoin werd gelanceerd in het jaar 2013 en heeft eigenlijk nooit een echt serieus potentieel laten vermoeden. Toch zijn er op moment van schrijven reeds meer dan 112,746,863,110 DOGE tokens in omloop, wordt er per 24 uur steevast een aardige volume gerealiseerd en bedraagt de totale market cap reeds meer dan 1 miljard Amerikaanse dollar. Dit zijn best indrukwekkende cijfers, niet in het minst omdat er eigenlijk geen sprake (meer) is van een actieve doorontwikkeling bij deze cryptocurrency. De oorspronkelijke eigenaar Palmer heeft het bedrijf reeds in 2015 verlaten wat volgens velen meteen ook het einde zou betekenen van de munt. Het tegendeel bleek echter waarheid. Op 8 januari 2018 schoot de koers van de Dogecoin zelfs naar een all time high van 0,018746 Amerikaanse dollar.

Heeft de Dogecoin nog toekomstpotentieel?

Wellicht is Dogecoin net door haar enigszins grappige en speelse karakter wel uitgegroeid tot een absolute klassieker. De coin is reeds een behoorlijke tijd op de markt en hoewel er eigenlijk geen toekomstgericht platform achter schuil gaat moet het gezegd dat er toch nog wat potentieel in deze cryptovaluta schuilt. We zijn er ons uiteraard van bewust dat dit op het eerste zicht misschien een beetje vreemd in de oren zal klinken, maar toch zijn er drie concrete punten die er voor kunnen zorgen dat jij met Dogecoin nog heel wat winst kan maken. We hebben deze drie verschillende punten even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet:

1. Het veteranen karakter van de Dogecoin heeft ze een solide positie binnen de markt gegeven waar veel potentiële investeerders wel een hart voor hebben.

2. Er bestaan verschillende interessante en legitieme Dogecoin faucets waarmee je bijvoorbeeld elke 5 tot 60 minuten gratis stukjes Dogecoin tokens kan claimen.

3. Dogecoin staat er om bekend mooie evenementen te sponsoren zoals bijvoorbeeld de NASCAR. Dergelijke sponsoringen geven de koers veelal een extra zetje omhoog.

Onbeperkte hoeveelheid tokens

Een eveneens niet onbelangrijk aspect waar je rekening mee dient te houden met betrekking tot een mogelijke investering in Dogecoin is het feit dat er (uiteraard) geen hard cap mee gemoeid is. Op moment van schrijven zijn er zomaar even reeds 112,746,863,110 DOGE tokens in omloop en dat aantal kan dus nog flink oplopen. Dit zal altijd een bepaalde druk uitoefenen op de koers. Er zijn optimisten die een doelkoers voor ogen stellen tot wel 1 dollar voor een DOGE token, maar de kans dat deze ooit wordt gehaald lijkt toch wel zeer klein. Het is en blijft natuurlijk wel een cryptocurrency waardoor in principe alles mogelijk is.

Sponsorovereenkomsten

Wanneer we de voorbije periode van de Dogecoin onder de loep nemen kunnen we vaststellen dat er op verschillende tijdstippen niet onaanzienlijke pieken zijn opgetreden. Deze pieken waren veelal verbonden aan een bepaalde sponsorovereenkomst. Misschien wel de bekendste van deze overeenkomsten is degene waarbij NASCAR werd gesponsord. Bovendien durft Dogecoin het ook aan om een risicootje te nemen waardoor het bijvoorbeeld nieuwe ploegen of sporters een kans kan geven op het wereldtoneel. Een bekend voorbeeld is de sponsoring van het Jamaicaanse bobslee team voor het wereldkampioenschap. Ook toen dit nieuws bekend werd gemaakt gaf dit de koers van de Dogecoin een duwtje in de rug.

DOGE tokens opslaan in een hardware wallet

Indien jij wel interesse hebt in het aankopen van een bepaalde hoeveelheid DOGE tokens zal je kunnen vaststellen dat je een keuze kan maken uit tal van verschillende wallets. In eerste instantie zijn er verschillende online wallets om je DOGE tokens in op te slaan. Het gaat hierbij om de volgende wallets:

• DogeChain Wallet
• HolyTransaction
• Block.io

Naast deze drie online wallets zijn er ook twee verschillende officiële Dogecoin desktop wallets beschikbaar. Het gaat hierbij om de wallets MultiDoge & Dogecoin Core (32 & 64 bit). De desktop wallets zijn verkrijgbaar voor verschillende platformen. Dit dus niet alleen voor Windows computers, maar ook voor Linux & OS X systemen. Een andere mogelijkheid om je DOGE tokens op te slaan komt misschien een beetje uit een enigszins onverwachte hoek. Wist je namelijk dat je ook de mogelijkheid hebt om ze bij te houden op een hardware wallet?

Hardware wallet fabrikant Ledger verraste vriend en vijand door bekend te maken dat haar systeem een applicatie zou ondersteunen voor het opslaan van DOGE tokens. Ook dit heeft de koers van de virtuele valuta best goed gedaan. Investeerders die beschikken over een niet onaanzienlijke hoeveelheid DOGE tokens doen er hoe dan ook goed aan om deze te bewaren op hun Ledger hardware wallet. Met name de Ledger Nano S een zeer interessant geprijsd exemplaar.

Conclusie; investeren in Dogecoin of niet?

We durven gerust te stellen dat Dogecoin één van de moeilijkste altcoins is om te beslissen of je er nu wel of niet in zou moeten investeren. In de basis zouden we dit eigenlijk moeten afraden, niet in het minst omdat er eigenlijk geen solide platform (meer) achter deze coin schuilt. Anderzijds zien we regelmatig een stevige pump in de koers, bijvoorbeeld naar aanleiding van een sponsorovereenkomst welke wordt afgesloten. Dogecoin die in beeld komt tijdens de NASCAR is natuurlijk niet niets. Op dergelijke momenten zou je, je voordeel kunnen doen wanneer je laag DOGE tokens hebt ingekocht. Ook voor daytrading kan deze cryptovaluta een zeker potentieel herbergen. Om ze nu zorgeloos voor de middellange tot lange termijn in je portefeuille op te nemen… dat zouden we misschien toch niet meteen aanraden.